Στους δυνατούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της, με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τη δούκισσα της Κορνουάλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.
Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την συγκίνησή της για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που όπως είπε είχαν λιτό χαρακτήρα λόγω της πανδημίας, καθώς και για το γεγονός ότι χθες ο πρίγκιπας της Ουαλίας, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο, μίλησε στα ελληνικά εκφράζοντας τις ευχές του προς τον ελληνικό λαό.
Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία σας εδώ στο διήμερο εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση. Λόγω της πανδημίας οι τελετές του εορτασμού είχαν πιο λιτό χαρακτήρα και τόσο χθες στην Πινακοθήκη, όσο και στη συνέχεια στο δείπνο που μας κάνατε την τιμή να είστε μαζί μας, όσο και σήμερα στην παρέλαση που είχε λαμπερό αλλά και συγκινητικό χαρακτήρα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να αποδώσουμε τιμή σε όσα διήνυσε η Ελλάδα και σε όσα πέτυχε, χάρη και στη βοήθεια των φίλων και συμμάχων της αυτά τα 200 χρόνια. Η συμβολή της χώρας σας -τότε Αγγλία, σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο- ήταν πολύ σημαντική και στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Με την Επανάσταση οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και στη συνέχεια, βέβαια, υπάρχει σταθερή σχέση και δυνατοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε σύμμαχοι, έχουμε πολεμήσει μαζί σε δύο πολέμους και υπάρχει μια πολύ δυνατή σχέση που νομίζω ότι έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να ενδυναμώνεται».
Απευθυνόμενη στον πρίγκιπα της Ουαλίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπενθύμισε μια δήλωση του από παλαιότερη επίσκεψή στην Αθήνα, η οποία είχε συγκινήσει πολύ τους Έλληνες, όπως είπε: «Υψηλότατε, την προηγούμενη φορά που είχατε έρθει -έχετε έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα- είχατε πει μια φράση που άγγιξε πολύ τους Έλληνες: “Η Ελλάδα είναι στο αίμα σας”. Νομίζω το εννοούσατε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όπως άλλωστε αναφέρατε και χθες, και με συγκινήσατε, με την ελληνική αναφορά σας στο τέλος της ομιλίας σας, οι σχέσεις αυτές είναι πολύ δυνατές, εύχομαι να συνεχισθούν. Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά και χαίρομαι που είστε εδώ».
Μετά τη διμερή συνάντηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο σύντροφός της Παύλος Κοτσώνης συνόδευσαν τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, και τη δούκισσα της Κουρνουάλης στην Προεδρική Φρουρά, όπου επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα. Στη συνέχεια, αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς περιέγραψαν στο πριγκηπικό ζεύγος τη διαδικασία κατασκευής των ευζωνικών στολών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στον πρίγκιπα της Ουαλίας μια παιδική χειμερινή στολή ευζώνων (ντουλαμάς).
Τι είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος στο Μαξίμου
Ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των δύο λαών είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, που συναντήθηκαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρίγκιπα της Ουαλίας για την παρουσία του στο εμβληματικό αυτό γεγονός για τη χώρα μας, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της εκπροσώπησης της χώρας του, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν, άλλωστε, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου και το πολύ καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, ενώ τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης κι εμβάθυνσής τους.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, κοινωνικά θέματα, όπως η εκπαίδευση και η στήριξη της νέας γενιάς, καθώς επίσης και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και η προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από τη βρετανική πλευρά συμμετείχαν η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Kate Smith, και ο Principal Private Secretary του πρίγκιπα της Ουαλίας, Clive Alderton.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που φιλοξενεί το Μέγαρο Μαξίμου, για να τιμηθεί η ελληνική δημιουργία, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η κρίση από την οποία πέρασε η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό πυρετό».
«Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση και είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέρατε να έρθετε και είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παρέλαση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Κάρολο να απαντά ότι ήταν μια εξαιρετική παρέλαση.
Πηγή: altsantiri.gr